Preventia Cancerului

08.01.2016 23:48

Preventia Cancerului

Preventia reprezinta eliminarea sau minimalizarea expunerii la factorii cauzali ai cancerului si include reducerea susceptibilitatii individuale la efectele acestor cauze.

Tutunul sub toate formele, este responsabil de aproximativ 30% din toate decesele prin cancer. Necontrolat, fumatul va determina mai mult de 10 milioane de decese prin cancer (în principal cancer pulmonar) în decada urmatoare.

 

Obezitatea este implicata în cancerul esofagian, colorectal, sânului, endometrului si rinichiului. La adulti se recomanda controlul greutatii si evitarea cresterii în greutate prin reducerea aportului caloric si cresterea activitatii fizice.

 

Practicarea unei activitati fizice are un efect protector în reducerea riscului de cancer colorectal.

Compozitia dietei este importanta deoarece fructele si vegetalele ar putea avea un efect protector prin scaderea riscului pentru anumite tipuri de cancer precum cancerul cavitatii bucale, esofagian, gastric si colorectal. Aportul crescut de carne rosie sau carne rosie prelucrata s-a asociat cu un risc crescut de cancer colorectal.

Consumul de alcool creste riscul aparitiei cancerelor cavitatii bucale, faringelui, laringelui, esofagului, ficatului si sânului.

 

Exista asociere strânsa între unele infectii si anumite tipuri de cancer:

- între infectia virusului hepatitei tip B si cancerul hepatic,

- infectia virusului papiloma uman si cancerul colului uterin.

Screeningul pentru cancerul colonic prin THO (testul hemoragiilor oculte) reduce atât incidenta cât si mortalitatea, probabil prin detectarea si înlaturarea polipilor.

Examenul citologic al colului uterin (prin testul BP) determina identificarea si excizia leziunilor precanceroase cu o reducere dramatica în incidenta si mortalitatea prin cancer a colului uterin.

Chemopreventia presupune utilizarea substantelor naturale sau sintetice pentru a reduce riscul aparitiei cancerului sau de a reduce sansele de recidiva a cancerului.

 

Exista 5 clase de agenti chemoprotectori care s-au aratat promitatori în trialurile clinice:

1 – tamoxifenul (modulator al receptorilor estrogenici)

2 – drogurile nonsteroidale antiinflamatorii

3 – compusii de calciu

4 – glucocorticoizii

5 – retinoizii

 

1. Tamoxifenul a redus cu 49% cazurile de cancer de sân la femeile cu risc crescut. Se asociaza cu efecte secundare serioase precum cancerul endometrial si tulburari de coagulare; în prezent se compara efectul tamoxifenului cu raloxifenul.

 

Sunt în curs de desfasurare trialuri pentru a se vedea daca administrarea finasteridului la pacientii cu hiperplazie prostatica benigna poate preveni cancerul de prostata la barbatii de peste 55 ani.

 

2. Agenti antiinflamatori nonsteroidali precum aspirina, piroxicamul, celecoxibul si sulindacul sunt studiati în ceea ce priveste efectul protector la persoanele cu istoric familial de polipi sau cancer colonic. În  1999 F .D.A a aprobat utilizarea Celecoxibului în polipoza familiala adenomatoasa pentru a reduce numarul polipilor. Nu se stie daca prin reducerea numarului polipilor se vor reduce numarul cazurilor noi si deceselor prin cancer colorectal. Celecoxibul se studiaza în trialuri la persoanele cu risc crescut pentru cancer esofagian si vezical.

 

3. Compusii de calciu sunt studiati în prevenirea cancerului colonic, in principal la pacientii diagnosticati cu polipi colonici sau cancer colonic.

 

4. Budesonide este un glicocorticoid utilizat în tratamentul astmului. Este folosit în prevenirea progresiei leziunilor precanceroase în tesutul pulmonar. Se utilizeaza sub forma de spray.

5. Retinoizii sunt utilizati în preventia cancerului colului uterin, plamânului, cavitatii bucale, vezicii urinare.

 

Preventia cancerului bronhopulmonar

Tutunul sub orice forma este cauza majora a cancerului bronhopulmonar. Fumatul pasiv este de asemenea implicat în producerea cancerului bronhopulmonar. Unele produse ca guma de nicotina, spray cu nicotina pot fi utile la persoanele care încearca sa întrerupa fumatul.

Beta carotenul la fumatori creste riscul cancerului pulmonar.

Chemopreventia nu a devenit înca terapie standard.

 

1.Preventia cancerului mamar

1. Tamoxifenul este un drog care blocheaza efectul estrogenului pe celulele canceroase. S-a aratat ca tamoxifenul scade riscul cancerului de sân la pacientele cu risc crescut.

Fenretinide si raloxifene sunt alte doua droguri studiate ca agenti chemoprotectori în cancerul sânului.

 

2. Dieta bogata în grasimi creste riscul cancerului de sân. Nu se cunoaste daca o dieta cu continut scazut în grasimi previne aparitia cancerului de sân. Exercitiul fizic în special la femeile tinere, poate scade nivelul hormonilor si poate contribui la reducerea riscului cancerului de sân.

 

3. Cresterea ponderala în special dupa menopauza naturala si/sau vârsta de 60 de ani poate creste riscul cancerului de sân.

 

4. Mastectomia profilactica La femeile cu risc crescut, cu istoric familial de cancer de sân, mastectomia bilaterala reduce riscul cancerului de sân.

 

2. Preventia cancerului colului uterin

1. Istoricul de screening Femeile care nu au avut un examen citologic B.P. (Babes Papanicolaou) regulat au un risc crescut de cancer al colului uterin. Examenul ginecologic regulat cu efectuarea examenului citologic B.P. sunt cele mai importante în prevenirea cancerului colului uterin. Modificari anormale ale colului pot fi detectate prin examenul citologic B.P. si tratate înainte de aparitia cancerului.

 

2. Istoricul sexual Femeile care au început activitatea sexuala înainte de vârsta de 16 ani si femeile cu parteneri sexuali multipli au risc crescut de infectie cu virul HPV (virusul papiloma uman) si de aparitie a cancerului colului uterin. Se recomanda examen ginecologic regulat de la debutul activitatii sexuale sau de la vârsta de 18 ani. Prevenirea bolilor transmise sexual reduce riscul cancerului colului uterin.

 

3. Infectia cu HPV Aproximativ 30 de tipuri de virus papiloma uman sunt transmise sexual si pot infecta colul uterin. Infectia colului uterin cu HPV este factorul de risc primar pentru cancerul de col uterin. Totusi, desi infectia cu HPV este foarte frecventa numai un mic procent de femei cu HPV netratat vor dezvolta cancer al colului uterin.

 

4. Fumatul poate fi asociat cu un risc crescut de cancer al colului uterin. Exista studii care arata si contrariul.

 

5. Dieta Carotenul, vitamina C si E pot reduce riscul cancerului de col uterin

 

6. Educatia femeilor asupra factorilor de risc poate conduce la modificari comportamentale si ale stilului de viata care sa determine o expunere scazuta la acesti factori.

Cancerul ovarian

1. Contraceptivele orale Studiile sugereaza ca utilizarea de contraceptive orale pot reduce riscul de aparitie a cancerului ovarian. Cu cât durata utilizarii contraceptivelor orale este mai lunga cu atât este mai scazut riscul de aparitie al cancerului ovarian. Scaderea riscului de aparitie al cancerului ovarian poate dura mult timp dupa ce s-a întrerupt utilizarea de contraceptive orale.

 

2. Nasterea si hranirea la sân Femeile care au avut cel putin un copil au un risc mai scazut de a dezvolta cancer ovarian fata de femeile care nu au avut niciodata copii. Femeile care au hranit la sân copii au un risc scazut de aparitie a cancerului ovarian.

 

3. Ligatura trompelor cu histerectomia Studiile au aratat ca femeile la care s-a efectuat ligatura trompelor cu histerectomie au un risc scazut de aparitie al cancerului ovarian.

 

4. Istoric familial de cancer ovarian O femeie a carei mama sau sora a avut cancer ovarian are un risc crescut de aparitie al cancerului ovarian.

 

5. Ooforectomia profilactica Uneori femeile cu un istoric familial puternic de cancer ovarian decid sa li se efectueze ooforectomie profilactica. S-a dovedit ca aceasta nu evita riscul cancerului ovarian.

 

6. Terapia hormonala de substitutie se asociaza cu un risc crescut de cancer ovarian la femeile în postmenopauza. Alti factori de risc pentru cancerul ovarian: utilizarea pudrei de talc în zona dintre vagin si anus si dieta bogata în grasimi.

 

3. Cancerul corpului uterin

1. Dieta si stilul de viata Riscul de aparitie al cancerului de corp uterin este crescut la femeile obeze. Dieta bogata în grasimi se asociaza de asemeni cu un risc crescut de aparitie al cancerului de endometru.

 

2. Boli ereditare Femeile purtatoare de anomalii genetice pentru cancerul colorectal ereditar nonpolipoid au un risc crescut de aparitie al cancerului colorectal.

 

3. Terapia hormonala Utilizarea de estrogeni în tratamentul simptomelor de menopauza se asociaza cu un risc crescut de cancer endometrial. Utilizarea de progestative în asociere cu estrogenii scade riscul aparitiei cancerului endometrial sau al hiperplaziei atipice.

Utilizarea tamoxifenului creste riscul de aparitie al cancerului de endometru.

 

4. Numarul copiilor Femeile care nu au fost niciodata gravide au un risc mai mare de aparitie al cancerului de endometru decât femeile care au avut copii.

 

5. Utilizarea contraceptivelor orale Utilizarea de contraceptive orale de femeile în postmenopauza se asociaza cu un risc scazut de aparitie al cancerului endometrial.

 

Cancerul esofagian

1. Tutunul, alcoolul si dieta Tutunul si alcoolul constituie factori de risc pentru cancerul esofagian. Dieta saraca în fructe si vegetale pare sa se asocieze cu un risc crescut de cancer esofagian.

 

2. Drogurile antiinflamatorii nonsteroidale Unele studii au aratat ca utilizarea de aspirina se asociaza cu un risc redus de cancer esofagian.

 

Cancerul gastric

1. Dieta si stilul de viata Aportul excesiv de sare a fost identificat ca posibil factor de risc pentru cancerul gastric. Un aport bogat în fructe si vegetale proaspete se poate asocia cu un risc scazut de cancer gastric. Studiile au sugerat ca aportul alimentar bogat în beta caroten si vitamina C poate scade riscul de cancer gastric, in special daca aportul de microelemente nu este adecvat.

 

2. Boli preexistente Infectia cu Helicobacter pylori se asociaza cu un risc crescut de cancer gastric. Refluxul esogastric se asociaza cu un risc crescut de cancer la jonctiunea esogastrica.

 

4. Preventia cancerului colorectal

1. Dieta si stilul de viata La populatia care consuma o dieta bogata în grasime, proteine, calorii, alcool, carne (atât rosie cât si alba) si saraca în calciu si folati exista probabilitatea crescuta sa apara cancer colorectal mai mult decât la populatia care consuma o dieta saraca în grasimi si bogata în fibre.

O dieta bogata în grasimi saturate asociata cu o viata sedentara poate creste riscul de cancer colorectal. Exista dovezi ca fumatul se poate asocia cu un risc crescut de cancer colorectal.

 

2. Drogurile antiinflamatorii nonsteroidale Unele studii au aratat ca utilizarea de droguri antiinflamatorii nonsteroidale se asociaza cu un risc redus de cancer colorectal.

 

3. Înlaturarea polipilor din colon se poate asocia cu un risc redus de cancer colorectal.

 

4. Utilizarea hormonilor estrogenici postmenopauza se asociaza cu un risc scazut de cancer colonic dar nu si de cancer rectal.

 

5. Cancerul de prostata

1. Chemopreventia reprezinta utilizarea de droguri, vitamine si alti agenti pentru a reversa, suprima sau preveni cresterea tumorala.

Unele studii au aratat beneficii potentiale prin utilizarea de difluorometilornitina (DFMO), izoflavonoide, seleniu, vitamina D si E si lycopene. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceasta.

2. Dieta si stilul de viata O dieta bogata în grasimi în special grasimi animale se poate asocia cu un risc crescut de cancer al prostatei. Un aport crescut de fructe si vegetale s-a asociat cu un risc redus de cancer prostatic.

 

3. Preventia hormonala Sunt în desfasurare studii cu finansteride care reduce cantitatea de testosteron, ca agent preventiv pentru cancerul de prostata.

 

Cancerul cavitatii bucale

1. Consumul de alcool si tutun Utilizarea tutunului sub orice forma (tigari, pipa, tigarete) este responsabil pentru majoritatea cancerelor cavitatii bucale. Alcoolul si în particular berea si lichiorurile tari se asociaza cu un risc crescut de aparitie al cancerului cavitatii bucale. Evitarea sau stoparea consumului de alcool si/sau tutun va scade riscul cancerelor cavitatii bucale.

 

2. Dieta. O dieta bogata în fructe, vegetale si fibre poate scade riscul cancerelor cavitatii bucale.

 

3. Unele studii sugereaza ca virusul papiloma uman poate creste riscul cancerului oral.

 

6.Cancerul cutanat

1. Cancerul bazo si scuamocelular. Reducerea expunerii la radiatiile ultraviolete scade incidenta cancerul cutanat. Radiatiile ultraviolete cu intensitatea cea mai mare sunt între orele 11 – 15.

Expunerea la soare poate fi redusa prin schimbarea activitatilor ce se desfasoara în afara încaperilor pentru a reduce expunerea la radiatii ultraviolete în special între orele 11 si 15, purtarea de îmbracaminte protectoare, utilizarea de cantitati adecvate de substante protectoare.

Persoanele care se bronzeaza prost sau se ard dupa expunerea la soare sunt în special susceptibile la cancere cutanate. Aceste persoane pot beneficia în particular de masurile de protectie.

 

2. Melanomul S-a sugerat ca evitarea arsurilor solare în copilarie si adolescenta poate reduce incidenta melanomului malign cutanat. Arsurile solare pot fi evitate prin schimbarea activitatilor ce se desfasoara în aer liber pentru a reduce expunerea la radiatii ultraviolete de intensitate crescuta, purtarea de haine protectoare când se expun la soare si utilizarea de substante protectoare. Persoanele care se bronzeaza prost sau care au un numar anormal de mare de „alunite” au un risc crescut de aparitie a melanomul cutanat. Aceste persoane beneficiaza în special de masurile de preventie .