Genetica cancerului si testarea genetica

09.01.2016 00:02

                                        Genetica cancerului si testarea genetica

 

Cancerul este cauzat de anumite modificări ale genelor, unitătile fizice de bază ale caracterisiticilor ereditare(mostenite). Genele sunt aranjate în siruri rasucite, lungi, compacte de ADN numite cromozomi.

Modificarile genetice si cancerul

Cancerul este o boala genetica, adica cancerul este cauzat de anumite modificări ale genelor care controleaza modul in care functioneaza celule noastre, în special modul în care acestea cresc si se divid. Aceste schimbări includ mutatii in ADN-ul din care sunt  facute genele noastre.

Modificarile genetice care cresc riscul de cancer pot fi mostenite de la parintii nostri, dacă modificările sunt prezente în celulele germinale, care sunt celulele reproductive ale corpului (ovulul si spermtozoizi). Astfel de modificări, numite modificări ale liniei germinale, se gaseste in fiecare celula a copiilor.

Modificari genetice care cauzeaza cancer pot fi, de asemenea, achizitionate în timpul vietii, ca urmare a erorilor care apar in timp ce celulele se divid în timpul vietii unei persoane sau expunerii la substante, cum ar fi anumite produse chimice din fumul de tutun si radiatii, cum ar fi razele ultraviolete ale soarelui, care lezeaza ADN-ul.

Modificari genetice care apar dupa conceptie sunt numite modificari somatice (sau dobândite).Ele pot apărea în orice moment în timpul vietii unei persoane. Numarul de celule din organism, care poarta astfel de modificari depinde de momentul in care au aparut modificările în timpul vietii unei persoane.

In general, celulele canceroase au mai multe modificari genetice decat celulele normale. Fiecare persoană cu cancer are o combinatie unică de modificari genetice. Unele dintre aceste modificări pot fi rezultatul cancerui si nu cauza lui. Pe masura ce cancerul continua sa creasca, vor avea loc modificări suplimentare. Chiar si în cadrul aceleiasi tumori, celulele canceroase pot avea diferite modificări genetice.

Sindromul cancerului ereditar

Mutatiile genetice mostenite joaca un rol major in aproximativ 5%-10% din toate cazurile de cancer. Cercetatorii au asociat mutatii in gene specifice cu mai mult de 50 de sindroame de cancer ereditar, care sunt boli ce pot predispune indivizii la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.

Testele genetice pot spune dacă o persoană dintr-o familie care prezintă semne ale unui astfel de sindrom are una dintre aceste mutatii. Aceste teste pot arata, de asemenea, dacă membrii de familie, fara o boala evidenta, au mostenit aceeasi mutatie ca a unui membru al familiei care poarta mutatia asociata cu cancer.

Multi experti recomanda testarea genetica pentru riscul de cancer, atunci cand cineva are o istorie personala sau familiala, ce sugerează o conditie(boala) cu risc de cancer mostenit, cu conditia ca rezultatele testelor sa fie interpretate în mod adecvat (adica, ei pot spune în mod clar dacă o schimbare genetică specifică este prezenta sau absenta) si cand rezultatele furnizează informatii care va  ajuta în viitor ingrijirea medicala a acelei persoane.

Cancerele care nu sunt cauzate de mutatii genetice mostenite pot părea, uneori, “a fi in famile”,(“ca o caracteristica”) ." De exemplu, un mediu sau stil de viata comun, cum ar fi utilizarea tutunului, poate provoca aparitia de cancere similare în rândul membrilor de familie. Cu toate acestea, anumite tipare(sabloane) într-o familie, de pilda tipurile de cancer care apar, alte conditii(boli) necanceroase care se văd si varstele la care apare cancerul ar putea sugera prezenta unui sindrom de cancer ereditar.

Chiar dacă o mutatie care predispune la cancer este prezentă într-o familie, nu toti cei care mostenesc mutatia vor dezvolta în mod necesar cancer. Mai multi factori influentează rezultatul la o anumită persoană cu mutatie, incluzand modelul de mostenire a sindromului de cancer.

Mai jos sunt exemple de gene care pot juca un rol în sindroamele de cancer ereditar.

gena TP53. Gena cel mai frecvent mutanta in toate cazurile de cancer este gena TP53, care produce o proteina ce suprima cresterea tumorilor. În plus, mutatii in linia germinala ale acestei gene poate provoca sindromul Li-Fraumeni, o boala rara, mostenita care duce la un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

-genele BRCA1 si BRCA2. Mutatii mostenite ale genelor BRCA1 si BRCA2 sunt asociate cu sindromul cancerului ereditar de san si ovar, care este o tulburare caracterizata printr-un risc crescut pe viata pentru  cancerul de san si ovar la femei. Mai multe alte tipuri de cancer au fost asociate cu acest sindrom, incluzand cancerul pancreatic, de prostata si cancerul de sân la bărbati.

gena PTEN O altă genă care produce o proteina supresoare tumorala este gena PTEN. Mutatiile acestei gene sunt asociate cu sindromul Cowden, o boala mostenita care creste riscul de cancer mamar, tiroidă, endometru si alte tipuri de cancer.

 

Rezultatele testelor genetice Testele genetice sunt de obicei solicitate de către medicul unei persoane.Consilierea genetica poate ajuta oamenii să ia în considerare riscurile, beneficiile si limitele testelor genetice.

Rezultatele testelor genetice pot fi pozitive, negative sau incerte. Un consilier genetic, doctor, sau un alt cadru medical instruit in genetica poate ajuta un individ sau o familie să înteleagă rezultatele testelor lor. Acesti profesionisti pot de asemenea, explica datele accidentale, cand un test poate da ca rezultat, un factor de risc genetic pentru o boala care nu are legătură cu motivul pentru care s-a efectuat testul. Ei pot clarifica implicatiile rezultatelor testului pentru alti membri ai familiei.

Rezultatele testelor medicale sunt în mod normal incluse în dosarul medical al unei persoane, în special dacă un medic a dispus testul sau a fost consultat cu privire la rezultatele testelor. Prin urmare, oamenii care iau in considerare testarea genetica ar trebui să înteleagă că rezultatele lor pot deveni cunoscute la alte persoane sau organizatii care au acces legitim, legal la dosarele lor medicale, cum ar fi compania lor de asigurare sau de angajator, în cazul în care angajatorul ofera asigurari de sanatate pacientului ca un beneficiu.

Cu toate acestea in S.U.A. sunt puse în aplicare protectii juridice pentru a preveni discriminarea genetica.  In S.U.A.,  Actul de Nediscriminare prin Informatie Genetica din 2008 este o lege federală care interzice discriminarea pe baza informatiilor genetice în determinarea eligibilitătii asigurarilor de sanatate sau de tarife si de adecvare pentru ocuparea fortei de muncă. În plus, deoarece informatia genetica a unei persoane este considerată informatie privind sanatatea, este acoperita de legea de confidentialitate a Sănătătii.

Secventierea clinica a ADN

Până de curând, majoritatea testarilor genetice pentru cancer s-a axat pe testarea mutatiilor individuale mostenite. Pe masura ce au devenit disponibile tehnologii mai eficiente si mai ieftine de secventiere a ADN-ului, este din ce în ce mai frecvent secventierea intregului genom al unui individ sau a ADN-ului unei tumorii.

Secvențierea clinica a ADN-ului poate fi utila in detectarea multor mutatii genetice la un moment dat. Casete cu gene multiple prestabilite testeaza, in acelasi timp, pentru mai multe mutatii mostenite sau mutatii somatice. Aceste casete pot include gene diferite si pot fi adaptate la tipuri tumorale individuale. Casetele specifice de gene limiteaza datele care urmează să fie analizate si includ numai gene cunoscute, ceea ce face interpretarea mai simplă si mai de incredere decât în ​​abordările mai largi care evaluează întreg genomul(sau genomul tumorii) sau părti semnificative din acesta. Casetele cu mai multe gene sunt din ce în ce în ce mai frecvente în testarea genetica pentru sindroamele de cancer ereditar.

Secventierea tumorala poate identifica mutatiile somatice care pot fi declansatoarele cresterii anumitor tipuri de cancer. Ea poate ajuta, de asemenea doctorii sa sorteze care terapii pot functiona cel mai bine împotriva unei anumite tumori. De exemplu, pacientii ale caror tumori pulmonare prezinta anumite mutatii pot beneficia de medicamente care tintesc aceste modificări specifice.

Testarea ADN tumoral poate dezvălui o mutatie(noua) care nu a fost gasita anterior in aceasta tumora. Dar dacă acea mutatie apare în alt tip de tumoare si o terapie “tintita” exista pentru aceasta mutatie, tratamentul poate fi eficace si în tumora cu mutatie nou descoperita.

Secventierea tumorala poate identifica, de asemenea, mutatii in linia germinala. In unele cazuri, testarea genetică a tumorilor a demonstrat că, cancerul unui pacient a putut fi asociat cu un sindrom de cancer ereditar de care familia nu avea cunostintă.

Ca si în cazul testarii pentru mutatiile specifice din sindroamele de cancer ereditar, secvențierea ADN-ului clinic are implicatii pe care pacientii trebuie sa le ia in considerare. De exemplu, ei pot învăta incidental cu privire la prezenta mutatiilor in linia germinala care pot provoca alte boli, lor sau membrilor familiilor acestora.