Fertilitatea, sarcina si cancerul

09.01.2016 00:01

                                    Fertilitătea, sarcina si cancerul

1. Cancerul si  sarcina

 

Mesaje cheie:

-Cancerul în timpul sarcinii este rar.

-Unele tratamente pentru cancer sunt sigure de utilizat în timpul sarcinii, în timp ce altele pot afecta fatul (copil nenăscut).

-Este important să discutati cu medicul dumneavoastră pentru a afla riscurile si beneficiile testelor de diagnostic specifice si optiunile de tratament pentru cancer, dacă sunteti gravidă.

Cancerul in timpul sarcinii este mai putin frecvent, care apare la aproximativ una din fiecare 1000 de sarcini. Din acest motiv, atat medicii cat si femeile au fost de multe ori nesiguri de modul in care vor face fata cancerului în timpul sarcinii. Cu toate acestea, pe masura ce mai multe femei cu cancer decid impreuna cu medicii lor sa înceapa sau sa continue tratamentul în timpul sarcinii, mai multe informatii sunt disponibile despre tratarea si evolutia cancerului in timpul sarcinii.

Cel mai important, o femeie gravidă cu cancer este capabila sa dea nastere unui copil sanatos, deoarece cancerul afectează rareori fătul direct. Desi unele tipuri de cancer se pot răspândi la placenta (un organ temporar, care conectează mama la făt), cele mai multe tipuri de cancer nu se pot raspandi la copil. Cu toate acestea, fiind insarcinata cu cancer este extrem de complicat, atât pentru mamă cât si pentru echipa de ingrijire a sanatatii. Prin urmare, este important de a găsi un medic care are experientă in tratarea femeilor gravide cu cancer.

Diagnostic

Sarcina întârzie de multe ori un diagnostic de cancer, deoarece unele simptome de cancer, cum ar fi balonare, dureri de cap frecvente, sau sangerare rectala sunt frecvente în timpul sarcinii si nu sunt considerate suspecte. Pe de altă parte, sarcina poate descoperi uneori prezenta unui cancer care a fost nedetectat anterior. De exemplu, un test Papanicolau facut ca parte a îngrijirii prenatale standard, poate detecta cancerul de col uterin. În mod similar, o ecografie efectuată în timpul sarcinii poate găsi un cancer ovarian, care altfel ar putea evolua nediagnosticat.

Cancerele care tind să apară în timpul sarcinii sunt acelea care sunt mai frecvente la persoanele mai tinere, cum ar fi cancerul de col uterin, cancer de sân, cancerul tiroidian, limfomul Hodgkin, limfomul non-Hodgkin si melanomul, ca si tumora trofoblastică gestatională, care este o forma rara de cancer ce apare in sistemul de reproducere al unei femei.

Cel mai frecvent cancer la femeile gravide este cancerul de san, care afecteaza aproximativ una din 3.000 de sarcini. Marirea sanilor datorita sarcinii poate face dificil de detectat tumorile de san mici si cele mai multe femei nu fac o mamografie in timpul sarcinii. Ca rezultat, cercetatorii au estimat ca femeile gravide cu cancer de san sunt de multe ori diagnosticate cu două până la sase luni mai târziu decât femeile care nu sunt insarcinate.

Dacă cancerul este suspectat în timpul sarcinii, femeile si medicii lor pot fi preocupati de testele de diagnostic, cum ar fi radiografia. Cu toate acestea, cercetarile au aratat ca nivelul de radiatii din iraidierea diagnostica este prea mică pentru a face rău fătului. Scanarile cu Tomografie computerizata (CT) sunt similare cu razele X deoarece acestea(CT) utilizează radiatii ionizante. Cu toate acestea, scanarile CT sunt mult mai precise decât cele cu raze cu X la conturarea organelor si structurilor interne si pot fi foarte utile în stabilirea unui diagnostic de cancer sau in stabilirea extensiei cancerului. Scanarea CT a capului sau toracelui sunt, în general, considerate sigure in timpul sarcinii, deoarece nu există expunerea la radiatii direct la făt. Atunci când este posibil, femeile pot folosi un scut de plumb care acoperă abdomenul (stomac) pentru protectie suplimentară în timpul radiografiilor cu  raze X si scanarii CT.

Scanarea CT a abdomenului sau pelvisului trebuie efectuată numai dacă este absolut necesar si după discutii cu echipa medicala.

Alte teste de diagnostic, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)ultrasunografie si biopsie sunt, de asemenea, luate în considerare în conditii de sigurantă în timpul sarcinii, deoarece nu utilizează radiatii ionizante.

Tratament

Atunci când ia decizii de tratament pentru cancerul din timpul sarcinii, medicul consideră cele mai bune optiuni de tratament pentru mama si riscurile posibile pentru fatul în curs de dezvoltare. Tipul de tratament ales depinde de multi factori, incluzând vârsta gestatională a fătului, tipul, locatia, dimensiunea, stadiul cancerului si dorintele mamei insarcinate si familiei ei. Deoarece unele tratamente pentru cancer pot afecta fatul, mai ales în timpul primului trimestru (primele trei luni de sarcină), tratamentul poate fi amânat până in al doilea sau al treilea trimestru. Atunci cand cancerul este diagnosticat mai tarziu, in timpul sarcinii, medicii pot să amane începerea tratamentulului până după nasterea copilului sau pot lua în considerare inducerea nasterii mai devreme. În unele cazuri, cum ar fi stadiu incipient (stadiul 0 sau IA) de cancer de col uterin, medicii pot să astepte pentru a trata cancerul până după nastere.

Unele tratamente pentru cancer pot fi utilizate în timpul sarcinii, dar numai după o analiză atentă si planificarea tratamentului pentru a optimiza siguranta atât a mamei cat si a copilului nenăscut. Acestea includ chirurgie, chimioterapie si rareori radioterapie.

Chirurgie. Chirurgia este îndepărtarea tumorii si tesutului înconjurător în timpul unei operatii. Aceasta prezintă un risc mic pentru fatul in curs de dezvoltare si este considerata cea mai sigura optiune de tratament a cancerului in timpul sarcinii. In unele cazuri, chirurgia mai extinsa se poate face pentru a evita folosirea chimioterapiei sau radioterapiei.

Chimioterapie. Chimioterapia este utilizarea de medicamente pentru a distruge celulele canceroase, de obicei, prin blocarea capacitatii celulelor canceroase sa creasca si sa se divida. Chimioterapia poate afecta fatul, în special dacă este administrată în timpul primului trimestru de sarcină, atunci când organele fatului sunt încă în curs de dezvoltare. Chimioterapia în primul trimestru poate provoca malformatii congenitale sau chiar pierderea sarcinii (avort).

În al doilea si al treilea trimestru, unele tipuri de chimioterapice poate fi administrate fără a afecta în mod necesar fatul. Placenta actioneaza ca o bariera intre mama si copil, iar unele medicamente nu pot trece prin aceasta bariera, sau trec în cantităti foarte mici. În cazul în care chimioterapia planificata include un medicament care nu este în sigurantă în timpul oricarui stadiu al sarcinii, medicul il poate substitui, uneori, cu un alt medicament.

Desi chimioterapia în etapele tardive ale sarcinii nu poate face rău direct fatului in curs de dezvoltare, poate provoca efecte adverse, cum ar fi malnutritie si anemie (număr scăzut de celule rosii din sange) la mama, care pot dăuna indirect. În plus, chimioterapia în al doilea si al treilea trimestru provoaca uneori nasterea timpurie si greutatea mica la nastere, ambele putand duce la alte probleme de sanatate pentru mama si copil. Copilul  lupta pentru a câstiga în greutate si împotriva infectiilor, iar mama poate avea probleme cu alaptarea.

Radioterapie. Radioterapia este utilizarea razelor X de înaltă energie sau alte particule pentru a distruge celulele canceroase. Deoarece radioterapie poate dăuna fătului, în special în primul trimestru, medicii evita să utilizeze acest tratament. Chiar si în al doilea si al treilea trimestru, utilizarea de radioterapie este mai putin frecventa, iar riscurile pentru fatul în curs de dezvoltare depind de doza de iradiere si zona corpului care este tratata.

Alaptarea

Desi celulele canceroase nu pot trece la copil prin laptele matern, medicii recomanda femeilor care sunt tratate pentru cancer sa nu alapteze. Chimioterapia poate fi deosebit de periculoasa, deoarece medicamentele pot fi transferate la copil prin laptele matern. În mod similar, componentele radioactive care sunt administrate intern, cum ar fi iodul radioactiv utilizat în tratarea cancerului tiroidian, poate de asemenea ajunge în laptele matern si dauna copilului.

Cum afecteaza sarcina recuperarea dupa cancer

Prognosticul (sansa de recuperare) pentru o femeie gravidă cu cancer este de multe ori la fel ca al altor femei de aceeasi varsta cu acelasi tip si stadiu de cancer. Cu toate acestea, în cazul în care diagnosticul sau tratamentul unei femei este întârziat în timpul sarcinii, extensia cancerului poate fi mai mare, rezultând un prognostic general mai rau. În plus, din cauza cantitatii de hormoni produsi în timpul sarcinii, ea are potentialul de a afecta cresterea si raspandirea unor tipuri de cancer. Este important să discutati cu medicul dumneavoastră despre cum poate afecta sarcina evolutia cancerului dvs. precum si recuperarea.

 

Întrebări de solicitat medicului

Puneti medicului dumneavoastră următoarele întrebări dacă sunteti gravidă si ati fost recent diagnosticata cu cancer.

-Cât de multă experienttă ai in tratarea femeilor gravide cu cancer?

-Cum veti lucra cu obstetricianul meu (un medic specializat in sarcinii si nastere)?

-Am nevoie de teste speciale?

-Ce plan de tratament se recomanda? De ce?

-Trebuie sa incep un tratament imediat, sau  trebuie să astept pentru a începe un tratament?

-Iîntârzierea tratamentului afectează prognosticul meu?

- Care sunt riscurile pe termen scurt si lung ale planului terapeutic pentru mine? Dar pentru copil?

-Tratamentul va afecta nasterea mea? Cum?

-Voi putea sa alaptez?

-Ce servicii si alte resurse sunt disponibile pentru mine? Pentru familia mea?

Sarcina dupa tratamentul de cancer

 

Mesaje cheie:

Nasterea unui copil dupa tratamentul cancerului este de obicei considerata sigura, atât pentru mamă cat si pentru copil.

Sarcina nu pare sa creasca riscul de recurenta(revenire) a cancerului.

Atât bărbatii cât si femeile sunt adesea sfatuiti sa astepte cativa ani dupa terminarea tratamentului înainte de a încerca să aibă un copil.

Dacă sunteti un supravietuitor de cancer, decizia de a avea un copil este o decizie dificilă. Există o serie de factori emotionali si fizici pe care supravietuitorii bărbati, femei si partenerii lor trebuie să-i ia în considerare înainte de a începe sau sa-si mareasca familiile lor.

 

2. Sarcina dupa tratamentul cancerului

 

În general, graviditatea(sarcina) după tratamentul cancerului este considerata sigura, atât pentru mamă cat si copil si sarcina nu pare a creste riscul de recidiva a cancerului. Cu toate acestea, femeile pot fi în continuare sfătuite să astepte un anumit număr de ani inainte de a incerca sa ramana gravida. Perioada de timp depinde de tipul si stadiul cancerului, tipul de tratament pe care l-a primit femeia, varsta si preferintele femeii.

 

Unii medici recomanda ca femeile sa nu ramana insarcinata in primele sase luni de la terminarea chimioterapiei, deoarece orice ou care ar fi putut fi afectat de tratament se  considera ca a părăsit corpul în această perioadă de timp. Alti medicii recomanda o perioada de asteptare de cel putin 2-5 ani, pentru că este fereastra de timp în care este cel mai probabil ca boala sa recidiveze si/sau timpul necesar pentru a primi un tratament optim pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san hormonal-sensibil.

 

Tipul de tratament pe care o femeie cu cancer il primeste are o serie de efecte potentiale asupra unei sarcini. Unele tratamente pentru cancer pot creste riscul unei femei de a avorta (pierderea sarcinii) precum si riscul unor complicatii ale travaliului si nasterii.

-Radioterapia uterului poate creste riscul de avort spontan, nastere prematura si greutatea mica la nastere.

-Indepartarea chirurgicala a unei părti sau intregului col uterin poate creste riscul de avort spontan sau de nastere timpurie.

-Radioterapia pe întreg abdomenul, pelvis, coloana vertebrala sau a întregului corp poate creste riscul de avort spontan, nastere prematura sau alte probleme.

-Chimioterapicele antracicline, care includ tratamentul cu doxorubicină (Adriamycin), daunorubicin (daunomicină, Cerubidine), epirubicin (Ellence) si idarubicin (Idamycin), în plus fată de radioterapia la nivelul abdomenului superior sau toracelui, pot provoca probleme cardiace care se pot agrava în timpul sarcinii si nasterii.

Indiferent ce tratament ati primit, este important să discutati cu medicul dumneavoastră dacă organismul tau poate suporta în conditii de sigurantă o sarcină. Uneori tratamentele cancerului afecteaza anumite zone ale corpului, cum ar fi inima sau plamani. Înainte de a deveni gravidă, medicul dumneavoastră poate evalua aceste organe pentru a fi sigur ca sarcina va fi în sigurantă. Medicul vă poate trimite la un obstetrician (un medic care are grija de o femeie în timpul si la scurt timp dupa o sarcina) care este specializat in tratamentul femeilor care au alte probleme de sanatate.

 

Crearea unui copil după tratamentul cancerului

Nu există linii directoare stabilite pentru cat timp ar trebui să astepte barbatii pentru a încerca sa aibe un copil după terminarea tratamentului cancerului. Cu toate acestea, medicii de obicei recomanda sa se astepte cel putin 2-5 ani, înainte de a încerca să ai un copil. Medicii au estimat că orice sperma afectata de chimioterapie sau radioterapie ar trebui sa fie reparata în termen de doi ani. Desi nu există dovezi stiintifice că, copiii conceputi mai devreme dupa terminarea tratamentului, au un risc mai mare de a dezvolta probleme grave de sanatate, medicii recomanda oamenilor să continue utilizarea de contraceptive pentru aproximativ un an dupa terminarea tratamentului.

 

Alte preocupări

 

Risc copiilor de a face cancer. Desi oamenii care au avut cancer sunt preocupati de riscul pentru cancer al copiiilor, studiile arata ca, copiii nascuti de aceste persoane nu au un risc mai mare fata de normali de a face cancer. Exceptia este în cazul în care aveti unul dintre putinele tipuri de cancer, care sunt ereditare. Dacă este asa, discutati cu medicul dumneavoastră sau un consilier genetic despre posibilitatea de a naste un copil normal. Ei te  pot ajuta să întelegi orice riscuri.

Riscul de reaparitie a cancerului. Studiile arata ca sarcina nu pare sa provoace recidiva cancerului. Unii medici recomanda supravietuitoarelor de cancer mamar sa astepte doi ani înainte de a încerca să rămâna gravidă, din cauza legăturii dintre anumiti hormoni care cresc în timpul sarcinii si cresterea celulelor cancerului de san. Cu toate acestea, nu există nici o dovadă că sarcina mai devreme de 2 ani va creste riscul de recidiva.

 

Confruntarea cu incertitudinea. Toate supravietuitoarele de cancer trebuie să lupte cu ideea că, la un moment dat, cancerul ar putea reveni. Supravietuitoarele si partenerii lor trebuie să cântărească riscul de recidiva, mai ales daca graviditatea cere persoanei să nu mai ia anumite medicamente necesare tratarii cancerului, cum ar fi tamoxifenul sau imatinib(Gleevec) precum si posibilitatea ca copilul ar putea fi externat din spital fără unul din ei. Aceasta este o alegere foarte dificilă si personala. Poate doriti să luati în considerare discutia cu un consilier cu privire la această decizie.

 

Infertilitate. Unele tratamente pentru cancer provoca infertilitate, ceea ce face dificil sau imposibil pentru unii supravietuitori de a avea copii. Toate persoanele, bărbati si femei care sunt interesati de a avea copii în viitor ar trebui să vorbeasca cu medicul lor cu privire la riscul infertilitati legate de tratament, precum si strategii de conservare a fertilitătii, înainte de începerea tratamentului.

 

Întrebări la care medicul trebuie sa raspunda

-Planul meu terapeutic va afecta capacitatea mea de a avea copii sau va determina complicatii in timpul travaliului si nasterii?

-Cât timp trebuie să astept înainte de a încerca să rămân gravidă sau sa devin tata.?

-Cum va afecta planul meu de urmarire postterapeutic incercarea de a avea un copil?

-Nasterea unui copil creste riscul de recidiva a  cancerului?

-Ar trebui să vorbesc cu un obstetrician care are experienta cu supravietuitoarele de cancer?

-Unde pot găsi sprijin emotional pentru mine? Pentru sotul sau partenerul meu?