Cancerul: notiuni generale

09.01.2016 00:10

 

Cancerul (neoplasm malign)

Cancerul (neoplasm malign) este o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolată a unui grup de celule, care au capacitatea de a invada alte țesuturi din organism, fie prin creștere directă în țesuturi adiacente (invazie) sau prin migrația celulelor spre locuri mai îndepărtate în organism (metastază). Diviziunea și înmulțirea necontrolată a celulelor este declanșată de anomalii ale ADN-ului celulelor canceroase. Aceste anomalii apar ca o consecință a integrării unor virusuri în genomul celular sau a mutațiilor genelor care controlează înmulțirea acestor celule. Una sau, frecvent, mai multe astfel de mutații pot duce la diviziunea și înmulțirea necontrolată a celulelor, în unele cazuri cu formarea unei tumori maligne. Tumorile maligne sunt acele tumori care au capacitatea de a invada alte țesuturi, fie din vecinătate (prin invazie tumorală), fie la distanță (prin metastaze tumorale).

Metodele de diagnostic pentru diagnosticul tumorilor - fie ele canceroase sau nu- sunt  imagistice (ecografia, tomografia, RMN, etc), dar pentru un diagnostic corect este necesară examinarea anatomo-patologică a țesutului afectat, examenul microscopic confirmând și precizând natura cancerului. Fragmentele de țesut pentru analiză se pot obține prin biopsie sau prin intervenție chirurgicală deschisă sau laparoscopică, în cazul tumorilor solide, prin puncție în cazul țesuturilor moi de pot fi aspirate în seringă(de exemplu prin puncție medulară, în cazul leucemiilor) sau prin puncție-biopsie cu ace speciale tăietoare cum este cazul biopsiei hepatice efectuată pentru diagnosticul cancerului hepatic).

Tratamentul profilactic

Profilaxia primară în cancer vizează cauza bolii, atunci când aceasta este cunoscută, și eliminarea factorilor de risc.

Este cazul cancerului hepatocelular, apărut pe fondul infecției cronice cu virusul hepatitei B și al cancerului de col uterin. 

Profilaxia secundară vizează depistarea bolii prin metode de screening în stadiile incipiente, care sunt curabile prin tratament specific.

Tratamentul curativ

Există 3 posibilități de tratament curativ al unui cancer: cură chirurgicală, chimioterapie și radioterapie. Fiecare din aceste metode poate fi aplicată singură sau, de regulă, în diverse combinații cu celelalte. Cura chirurgicală vizează îndepărtarea tumorii maligne și a țesuturilor invadate tumoral. Chimioterapia vizează distrugerea celulelor canceroase, atât din tumora primară, din sange cât și de la nivelul metastazelor. Radioterapia are ca scop distrugerea celulelor canceroase, atât din tumora primară, cat si la nivelul ganglionilor locoregionali.

 

Tratamentul paliativ

Cancerele depistate în stadii avansate nu sunt curabile. În aceste situații se aplică tratamente paliative, cu scopul de a controla simptomele supărătoare și a ameliora calitatea vieții pacienților aflați în stadii avansate de boală. Cel mai cunoscut simptom al cancerului care beneficiază de tratament paliativ este durerea canceroasă. Un alt exemplu este icterul mecanic prin compresie tumorală din cadrul neoplasmului de cap de pancreas, care beneficiază de tratament paliativ chirurgical.

Evoluție și prognostic

Cancerele depistate și tratate în stadiile incipiente pot fi vindecate. In cancerele depistate în stadii avansate, prin tratamentele efectuate, se prelungeste durata de supravietuire, se amelioreaza simptomele bolii si calitatea vietii pacientului.

 

Medicina alternativă  și medicină complementară sau medicină neconvențională constă în metode de diagnosticare si tratament care se află în afara medicinei convenționale.

Medicina complementară nu este acceptată de lumea științifică medicală. Astfel, National Science Foundation o definește referindu-se la toate acele tratamente a căror eficacitate nu au fost testate prin metode științifice.

Medicina complementară cuprinde ca elemente componente în principal: terapii alternativa, și mijloace de tratament complementare.

Terapiile alternative

Acestea cuprind în esență: terapii naturiste, terapii prin atingere și terapii prin mișcare.

Terapiile naturiste

Sunt un ansamblu de practici medicale care folosesc în mod memijlocit remedii provenite direct din natură, îndeosebi: structuri fizice, radiații, energie și psihicul uman. Ele înglobează categorii cum sunt: fitoterapia (terapia cu ceaiuri, terapia cu plante aromate – aromoterapia, terapia cu uleiuri – oleoterapia, terapia cu muguri de plante – gemoterapia ș.a.), apiterapia, mineraloterapia (argiloterapia, terapia cu cenușă vegetală, terapia cu cărbune vegetal ș.a.), terapia cu insecte – entomoterapia, terapia cu lipitori – hirudoterapia, zooterapia, terapia cu factori naturali (balneoterapia, talasoterapia, helioterapia, hidroterapiaș.a.), dietoterapia (oligoterapia, dieta cu suplimente nutritive, alimentația macrobiotică, alimentația vegetariană, posturile ș.a.), , terapia energetică(acupunctura, bioenergoterapia, ș.a.) și psihoterapia (hipnoterapia, vizualizarea, meditația ș.a.).

Tratament complementare

Categorii principale: remedii naturiste (ceaiuri, tincturi, lipitori, insecte, radiații, bioenergie, persuasiune terapeutică ș.a.), manipulări terapeutice și exerciții fizice.

Medicina complementară nu este acceptată de lumea științifică medicală. Astfel, National Science Foundation o definește referindu-se la toate acele tratamente a căror eficacitate nu au fost testate prin metode științifice.

Se susține că terapiile alternative au doar efect placebo și că nu numai că ar fi inutile, ci chiar periculoase deoarece, prin aspectul iluzoriu al unei vindecări miraculoase, pacienții sunt îndepărtați de actul medical care are eficacitatea verificată prin teste clinice și are la bază fundamentarea științifică.